Business

Danske Bank laskee ennusteitaan Suomen ja Ruotsin talouskasvustaKasvun hidasteena ovat nyt tuotannon pullonkaulat ja inflaatio, jota sota ja pakotteet kiihdyttävät Euroopassa.

Kasvun hidasteena ovat nyt tuotannon pullonkaulat ja inflaatio, jota sota ja pakotteet kiihdyttävät Euroopassa.

Danske Bank leikkaa Suomen ja Ruotsin kasvuennusteita edelliseen Nordic Outlook -raporttiin nähden. Taustalla on Venäjän Ukrainassa aloittama sota, joka hidastaa Pohjoismaiden toipumista koronakriisistä.

Suomen talouskasvun odotetaan uuden ennusteen mukaan olevan tänä vuonna 1,7 prosenttia, kun aiemmin kasvuksi ennakoitiin 2,8 prosenttia. Ruotsin ennustetta Danske laskee 2,5 prosenttiin edellisestä kolmesta prosentista. Norjan kasvuennusteen Danske pitää entisellään 3,8 prosentissa, ja Tanskan ennustetta se nostaa prosenttiyksikön verran 3,5 prosenttiin.

“Pohjoismaat ovat selvinneet koronakriisistä pienemmin vaurioin kuin useimmat muut Euroopan maat. Maat ovat toipuneet vahvasti, mutta ovat nyt erilaisissa tilanteissa keskenään. Suomi on menettänyt melko merkittävän kauppakumppanin, kun taas muissa Pohjoismaissa on ollut vähän suoraa kauppaa Venäjän kanssa ennen sotaa”, Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen sanoo tiedotteessa.

Dansken mukaan koronakriisistä toipuminen on sikäli ohi, että työllisyys on jo palautunut koronaa edeltävälle tasolle ja osaavasta työvoimasta on pulaa. Nyt kasvun tiellä ovat tuotannon pullonkaulat ja inflaatio, jota sota ja pakotteet kiihdyttävät Euroopassa.

Danske ennustaa inflaation olevan Suomessa 4,4, Ruotsissa neljä, Tanskassa 4,5 ja Norjassa 3,3 prosenttia.

”Suomalaisyritykset ovat jo alkaneet korvata venäläisiä raaka-aineita muista lähteistä. Tämä tarkoittaa monilla aloilla suurempia kustannuksia ja mahdollisesti huonompaa tuottoa. Esimerkiksi sahateollisuus voi kuitenkin hyötyä siitä, että venäläiset kilpailijat eivät ole markkinoilla”, Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.

Venäjän-kaupan nopean alasajon ja ennakoitua heikomman talouskehityksen arvioidaan johtavan irtisanomisiin, mutta Dansken mukaan työmarkkinoiden hyvä tilanne vaimentaa sodan vaikutuksia Suomen talouteen.

”Uskomme, että vahvat työmarkkinat kestävät shokin ilman suurempaa työttömyyden nousua.”Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.