Business

Fennovoima irtisanoi venäläisyhtiön sopimuksen – Näin Rosatom kommentoi päätöstäRosatomin mukaan Pyhäjoen ydinvoimalahanke on edennyt ja hankkeella on saatu aikaan ”hyvää tiimityötä”.

Rosatomin mukaan Pyhäjoen ydinvoimalahanke on edennyt ja hankkeella on saatu aikaan ”hyvää tiimityötä”.

Fennovoima on irtisanonut maanantaina venäläisen Rosatomin tytäryhtiön RAOS Projectin kanssa solmitun laitostoimitussopimuksen Pyhäjoen ydinvoimalasta.

Irtisanominen johtuu Fennovoiman mukaan RAOS Projectin merkittävistä viivästyksistä ja kyvyttömyydestä toteuttaa Hanhikivi 1 -hanke.

Viime vuosien aikana toimittajan merkittävät viivästykset ovat Fennovoiman mukaan jatkuneet ja kasvaneet. Sota Ukrainassa on pahentanut hankkeen riskejä, joita RAOS Project ei ole kyennyt ehkäisemään, Fennovoima perustelee.

Fennovoiman laitostoimittaja Rosatom kommentoi ydinvoimalahankkeen tilannetta maanantaina iltapäivällä. Yhtiö kertoo olevansa erittäin pettynyt Fennovoiman päätökseen.

”Haluamme korostaa, että Fennovoiman johdon aloite EPC-sopimuksen irtisanomisesta tehtiin ilman yksityiskohtaista kuulemista hankkeen osakkeenomistajien kanssa, joista suurin on RAOS Voima”, Rosatom kertoo tiedotteessa.

Syyt irtisanomille ovat Rosatomin mukaan ”täysin käsittämättömiä”.

”Hanke on edennyt ja hankkeella on saatu aikaan hyvää tiimityötä, josta Fennovoiman toimitusjohtaja oli toistuvasti viestinyt osakkeenomistajille ja tiedotusvälineissä”, yhtiö viestittää.

Rosatomin mukaan sen tytäryhtiö RAOS Project on huolellisesti täyttänyt kaikki velvoitteensa, mukaan lukien laatinut viranomaisen vaatimat keskeiset asiakirjat Hanhikivi 1 -laitoksen rakentamisluvan myöntämiseksi.

”Luovutimme nämä asiakirjat asiakkaallemme viime vuonna. Fennovoima toimitti niistä yli 98 prosenttia Säteilyturvakeskukselle ja Fennovoiman arvioitiin saavan asiakirjat viranomaiselle päätökseen huhti-toukokuussa”, Rosatom kertoo.

Yhtiö sanoo noudattavansa kansainvälisessä toiminnassaan tiukasti periaatetta täyttää kaikki velvoitteensa ehdoitta.

”Pidätämme oikeuden puolustaa etujamme sovellettavien sopimusten ja lakien mukaisesti”, tiedotteessa todetaan.

Supo on kertonut aiemmin näkevänsä ydinvoimalahankkeessa riskejä Suomen kansalliselle turvallisuudelle.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.