Lifestyle

Flunssa voi viedä äänen, kun äänihuulet turpoavat


Tavallinen kesäflunssa voi aivan hyvin vielä äänen hetkeksi kokonaan, mutta siitä ei pidä heti huolestua.

Tällä hetkellä tuntuu moni kärsivän flunssaoireista ja myös sellaisesta taudista, joka vie äänen moneksi päiväksi. Kaikki flunssaoireet eivät siis viittaa koronaan, vaan muuhun infektioon.

– Kesäflunssaa on liikkeellä, vahvistaa Terveystalon työterveyshuollon erikoislääkäri Kaisu Norbäck.

– Flunssa voi aiheuttaa kurkunpään tulehdusta eli laryngiittia. Se taas voi aiheuttaa äänen käheyttä ja saada aikaan jopa äänen katoamista.

Flussavirus voi tulehduttaa äänihuulet ja niiden lähialueet niin, että kudokset turpoavat. Kun näin käy, äänihuulten normaali toiminta ja liikkuminen muuttuu.

Norbäckin mukaan ihmiset ovat saattaneet hieman unohtaa sen normaalitilan, joka flunssien suhteen vallitsi ennen koronapandemiaa.

Ennen koronaa oli melkoisen tavallista sairastaa montakin flunssaa joka vuosi. Usein silloin saattoi äänikin olla normaalista poikkeava jonkunkin aikaa.

– Entinen normaali flunssa voi tuntua nyt ärhäkältä taudilta, koska flunssien sairastaminen on ollut pari vuotta poikkeuksellisen vähäistä.

Lääkäri Kaisu Norbäck neuvoo kesäflunssaista potilasta ottamaan rauhallisesti.Lääkäri Kaisu Norbäck neuvoo kesäflunssaista potilasta ottamaan rauhallisesti.

Lääkäri Kaisu Norbäck neuvoo kesäflunssaista potilasta ottamaan rauhallisesti. TERVEYSTALO

Älä kuiskaa!

Jos flunssa vie äänen, parasta lääkettä on lepo. Sama ohje koskee myös äänen käyttämistä. Ääntä kannattaa siis säästellä, jos puheen tuottaminen on vaikeaa.

Kuiskaamistakin kannattaa vältellä, sillä itse asiassa kuiskaaminen saattaa kuormittaa äänihuulia enemmän kuin normaali puhuminen.

Levon lisäksi kesäflunssassa kannattaa muistaa juominen. Norbäckin mukaan ei ole väliä, onko juotava kuumaa vai kylmää, kunhan juodaan.

– Infektion aikana kannattaa huolehtia nesteytyksestä. Höyryhengityksestä ei tavallisen flunssan hoidossa ole välttämättä hyötyä.

– Äänilepoa ja sympatiaa, kiteyttää Norbäck neuvonsa äänensä kadottaneelle kesäflunssan potijalle.

Jos ääni pysyy pois ja flunssan oireet jatkuvat parisen viikkoa tai oireet ovat voimakkaita, kannattaa kysyä lääkärin mielipidettä jatkohoidosta ja mahdollisesta tutkimusten tarpeesta.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.