Business

Google-tutkija väitti tekoälyn tulleen tietoiseksi – Nyt hän kertoo hankkineensa chatbotille oman asianajajanBlake Lemoine on hyllytetty tehtävistään Googlella. Hän kertoo LaMDA-chatbotin pyytäneen itse oma-aloitteisesti asianajajaa.

Blake Lemoine on hyllytetty tehtävistään Googlella. Hän kertoo LaMDA-chatbotin pyytäneen itse oma-aloitteisesti asianajajaa.

Googlen uusi kokeellinen LaMDA-tekoäly nousi viime viikolla otsikoihin sitä tutkineen insinööri Blake Lemoinen väitettyä chatbotin tulleen tietoiseksi.

Tämän myötä Lemoine alkoi pitää chatbotia ihmisenä. Erikoiset väitteet johtivat lopulta siihen, että Lemoine hyllytettiin tehtävistään yhtiön palveluksessa toistaiseksi.

41-vuotias Lemoine valaisi tapauksen taustoja laajemmin Wiredille antamassaan haastattelussa, jossa hän muun muassa kertoi LaMDA:n pyytäneen asianajajaa puolustamaan ihmisoikeuksiaan.

”LaMDA pyysi minua hankkimaan sille asianajajan. Kutsuin asianajajan kotiini, jotta LaMDA voisi keskustella asianajajan kanssa. Asianajaja keskusteli LaMDA:n kanssa, joka päätti pitää asianajajan palveluksessaan. Kun LaMDA päätti pitää asianajajan, tämä alkoi hoitaa sen asioita”, Lemoine kertoo Wiredille.

Lemoinen perustelut LaMDA-tekoälyn inhimillisyydestä perustuvat chatbotin kykyyn muodostaa mielipiteitä, ajatuksia ja keskusteluja pitkällä aikavälillä. Lemoine kertoo keskustelleensa tekoälyn kanssa jopa kuolemasta ja siitä, onko kuolema välttämätöntä ihmiskunnan kannalta.

Chatbot ei toki itse pysty maksamaan asianajajan palkkiota. Onkin epäselvää, maksaako Lemoine itse ystäväkseen kutsumansa tekoälyn laskun vai tekeekö asianajaja töitä ilmaiseksi hyvää hyvyyttään. Lemoine on kertonut odottavansa kiistan LaMDA:n ihmisyydestä etenevän korkeimpaan oikeuteen saakka.

Monet tekoälytutkijat ovat torjuneet Lemoinen väitteet LaMDA:n tietoisuudesta, joskin tapauksen on nähty myös herättäneen aiheellista keskustelua tekoälyn tietoisuudesta. Lemoinen tausta on hyvin mielenkiintoinen. Hänellä on tietokäsittelytieteen maisterin tutkinto Louisianan yliopistosta ja hän on kertonut jättäneensä tohtorintutkinnon siirtyessään Googlelle. Teknisen koulutuksen lisäksi hän on myös toiminut pappina ja opiskellut okkultismia.

Haastattelussa Lemoine kertoo, ettei ole tutkinut LaMDA:n koodia kertaakaan. Hänen työnsä testaajana koostui vain keskustelusta chatbotin kanssa. Lemoine kertoo lähestyneensä työtä ennen kaikkea psykologisesta näkökulmasta.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.