Lifestyle

Hammaslääkäri Ömer Acar: tältä näyttää ientulehdus


Valtaosalla meistä on ientulehdusta. Hammaslääkäri Ömer Acarin mielestä sen vakavuutta ei tiedosteta. Jotkin suunhoitoon liittyvät käsitykset saattavat aiheuttaa ja ylläpitää tulehdusta.

Hammaslääkäri Ömer Acar näyttää Tiktok-sovellukseen lataamallaan videolla, miten hänen ikenistään tirahtaa verta, kun hän työntää hammasväleihin silikonisen väliharjan.

Acar ei puhdistanut hammasvälejään kahteen viikkoon, sillä hän halusi tarkoituksella aiheuttaa itselleen ientulehduksen.

– Parhaiten sen saa hoidettua yksinkertaisesti sillä, että laittaa hampaiden väleihin silikonihammasharjan päivittäin. Kahdessa viikossa ientulehdus on poissa, Acar kertoo videolla.

Ientulehdus on yleisimpiä suun vaivoja, jota valtaosalla on jossain kohtaa hampaistoa. Se syntyy, kun hampaan pinnalle pääsee kertymään riittävästi bakteeripeitteitä eli plakkia.

Verenvuoto ikenistä hampaita puhdistettaessa paljastaa ientulehduksen. Sen muita oireita voivat olla pahanhajuinen hengitys, kova kipu, vihlonta ja jomotus.

Hammaslääkäri Ömer Acarin mukaan ientulehdus on helposti hoidettavissa – ja se säästää monilta myöhemmiltä murheilta.Hammaslääkäri Ömer Acarin mukaan ientulehdus on helposti hoidettavissa – ja se säästää monilta myöhemmiltä murheilta.

Hammaslääkäri Ömer Acarin mukaan ientulehdus on helposti hoidettavissa – ja se säästää monilta myöhemmiltä murheilta. Suu & hammas / Joel Forsman

Ongelmaa vähätellään

Acar kertoo, että hänen mielestään ientulehdus on selvästi alidiagnosoitu ja sitä pidetään usein vähäpätöisenä ongelmana hammaslääkärin tuolin molemmin puolin.

– Potilaat ovat sanoneet, että asia ei ole tullut aikaisemmin esille. Luulen, että meidän ammattikuntamme ei tuo sitä tarpeeksi esiin tarkastusten yhteydessä.

Acar halusi videollaan näyttää, mistä on kysymys ja kertoa, että vaiva on helposti hoidettavissa. Tulehduksen tunnistaminen voi tulevaisuudessa säästää sekä terveyshuolilta että suurelta hammaslääkärilaskulta.

Jos vaivaa ei hoideta, ientulehdus voi edetä hampaiden kiinnityskudoksen sairaudeksi eli parodontiitiksi. Hampaat menettävät kiinnitystään leukaluuhun, minkä vuoksi ne alkavat heilumaan. Kun hampaan kiinnitys on menetetty, se joudutaan poistamaan.

– Jos ientulehdus kehittyy parodontiitiksi, voi menettää jopa useita hampaita. Minulla on noin kerran vuodessa potilas, joka on jo menettänyt kaikki hampaat ja joudutaan tekemään iso työ, Acar kertoo.

Jos henkilö haluaa kiinteät hampaat eikä irrotettavaa proteesia, koko hampaisto tehdään uudelleen implantein. Tämä maksaa kymmeniä tuhansia ja on vaativaa hoitoa. Myös implantit voidaan menettää kiinnityskudossairauden takia.

Parodontiitti on myös riskitekijä monien sairauksien kehittymiseen, joita ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit, diabetes ja Alzheimerin tauti.

Väliharja on tehokkain

Ientulehduksen hoitaminen edellyttää tehokasta omahoitoa eli päivittäistä sähköhammasharjalla harjausta ja tarkkaa hammasvälien puhdistusta.

Hammasvälien puhdistamiseen suositellaan väliharjaa.

– Sitä on helpompi käyttää ja se puhdistaa välit varmemmin erityisesti takahampaiden alueelta, jossa välit ovat isot. Lankaamallakin voi onnistua, mutta se vaatii taitoa ja malttia, Acar perustelee ja lisää, että lanka on usein liian ohut puhdistamaan välit ilman oikeaa tekniikkaa.

Suun hoitoon liittyy joitakin yleisiä väärinkäsityksiä, jotka ovat omiaan aiheuttamaan ja ylläpitämään ientulehdusta.

Moni ajattelee, että hampaiden välit ovat niin ahtaat, ettei niitä mahdu puhdistamaan väliharjalla.

– Hammasvälissä luurajassa on kolmiomainen rako, johon lähes poikkeuksetta mahtuu harja. Varmasti on ihmisiä, joilla jossain kohdin harja ei mahdu ja silloin voi langata ihan hyvin.

Harjoja on eri kokoja. Acar huomauttaa, että moni saattaa myös käyttää liian pientä hammasväliharjaa. Sen pitäisi mahtua väleihin napakasti, jotta saadaan puhdistava vaikutus.

Hammasväliharja on paras tapa puhdistaa hammasvälit. Oikeankokoinen harja on sopivan napakka hampaiden välissä. Pete Anikari /IL

Terve ien kestää ”ronkkimista”

Hankaus on suunhoidossa kaikkein olennaisin tekijä. Acar havainnollistaa, että pöytäkään ei tule puhtaaksi pelkällä pesuaineella, vaan lian irrottaminen vaatii pyyhkimistä.

Sitkeä plakki hampaan pinnalla ja hammasväleissä puhdistuu vain huolellisella hankauksella. Moni kuitenkin ajattelee, että hammastahnalla ja suuvedellä on ratkaiseva rooli.

– Minulta kysytään jatkuvasti, millaista tahnaa tulee käyttää. Sanon, että mikä tahansa fluoritahna käy, koska isolle osalle tahnan muilla ominaisuuksilla ei ole niin isoa merkitystä, Acar sanoo.

Ihmiset saattavat Acarin mukaan ajatella, että ien vuotaa siksi, että sitä ronkitaan. Terveen ikenen tulisi kuitenkin kestää puhdistusta. Tulehdus aiheuttaa verenvuotoa, koska bakteerit saavat ikenet ärtymään.

Jos ikenet vuotavat, harjaamista saatetaan jopa vältellä ja ajatella, että ien parantuu itsestään. Tällä on kuitenkin päinvastainen vaikutus.

Tällöin hammaslääkäriin

Acar pitää nyrkkisääntönä, että ientulehdus parantuu kahdessa viikossa tehokkaalla omahoidolla eli päivittäisellä sähköhammasharjalla harjauksella ja tarkalla hammasvälien puhdistuksella.

– Jos näyttää siltä, että verenvuoto ei ala loppua, täytyy käydä hammaslääkärissä tai suuhygienistillä tutkittavana, hän sanoo.

Jos ientulehdus ei ota parantuakseen oikealla tekniikalla ja välineillä, löytyy suusta todennäköisesti jokin syy.

Joskus joudutaan esimerkiksi turvautumaan ammattilaiseen tekemään puhdistukseen, jossa hampaat puhdistetaan hammaskivestä ja plakista.

Myös huono paikka saattaa kerätä paljon plakkia, jolloin puhdistusta ei saa tehtyä riittävän hyvin. Osittain puhjennut viisaudenhammas taas saattaa kerätä ientaskuun bakteereita.

Acarin mukaan on tärkeää käydä tarkistuttamassa, mikä ylläpitää ientulehdusta. Oireettomillekin tarkastusta suositellaan säännöllisesti hammaslääkärin arvioiman tarkastusvälin mukaan 1–3 vuoden välein.

– Jos jokin asia arveluttaa suussa, kannustaisin ihmisiä olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä ammattilaiseen. Kannattaa rohkeasti kysyä, koska mieluummin korjaa asiat mahdollisimman ajoissa, että välttyy isoilta hoidoilta.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.