Lifestyle

Hormonikorvaushoidosta hyötyä ja haittaa: uni ja elämänlaatu


Hormonikorvaushoito voi tuoda avun, kun vaihdevuosioireet nakertavat elämänlaatua ja iloa.

1. Milloin hormonikorvaushoito voi olla aiheellinen?

Hormonikorvaushoito aloitetaan vaihdevuosioireiden hoitoon, jolloin elämänlaatu selvästi paranee ja joillakin naisilla väistyvät myös selvästi työkykyä huonontavat oireet.

Tyypillisimpiä vaihdevuosioireita ovat kuumat aallot ja hikikohtaukset, jotka voivat tulla milloin tahansa, ilman mitään erityistä tekijää. Toisilla kuumia aaltoja ja hikikohtauksia on päivällä ja yöllä, toisilla vain öisin, jolloin unesta tulee katkonaista.

Kaikilla naisilla kuumia aaltoja ja hikoiluja ei vaihdevuosissa ole tai oireet voivat olla hyvin vähäisiä. Unen laatu voi kuitenkin huonontua.

Jotkut naiset raportoivat sydämentykytyksistä, jotka oireina ovat sukua kuumille aalloille ja hikoilulle.

Joillakin naisilla on mielialaoireita eli masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, alakuloa ja aloitekyvyttömyyttä.

Vaihdevuosioireita ovat myös ihon ja limakalvojen kuivuminen.

Menopaussi eli viimeiset kuukautiset tulevat suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä.Menopaussi eli viimeiset kuukautiset tulevat suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä.

Menopaussi eli viimeiset kuukautiset tulevat suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä. ADOBE STOCK / AOP

2. Mitä tarkoittaa paikallishormonihoito?

Paikallishormonihoitoa voidaan käyttää, jos emättimen ja virtsateiden paikallisoireet ovat ainoat vaihdevuosioireet.

Paikallishormonihoitoa annetaan voiteilla, emätinpuikoilla tai limakalvolle tulevalla tabletilla.

Ohjeita pitää noudattaa tarkasti, jotta vältytään mahdollisilta haittavaikutuksilta.

Silloin ei välttämättä tarvita muuta hormonikorvaushoitoa eli estrogeenia sisältäviä tabletteja, laastareita, geeliä tai spraytä eli aerosolia.

Virtsavaivat liittyvät usein vaihdevuosiin.

Joillakin se voi tarkoittaa virtsan pidätyskyvyn vaikeutta, toisilla taas virtsatietulehduksia. Virtsatietulehdukset johtuvat tällöin siitä, että estrogeenin puutteen vuoksi emättimen pH eli happamuus muuttuu, jolloin emättimen bakteerikanta muuttuu.

Paikallishormonihoidolla ei ole mitään systeemihormonihoidon haittavaikutuksia.

3. Lihottaako hormonikorvaushoito?

Hormonikorvaushoito ei tutkitusti lihota.

Jos nainen hormonikorvaushoidon aikana lihoo, on kysymys elämänlaadun ja samalla ruokahalun paranemisesta. Myös turvotus voi hieman lisääntyä.

Vaihdevuosien jälkeen aineenvaihdunta hidastuu kaikilla, käytetään hormonikorvaushoitoa tai ei. Jos vaihdevuosien jälkeen nainen syö samalla tavalla kuin ennen, hän lihoo.

Jos nainen ei ole tottunut liikkumaan, osa lihaskudoksesta korvautuu vaihdevuosien jälkeen rasvalla. Tällainen rasva kerääntyy erityisesti keskivartalolle ja sisäelinten ympärille. Tämä niin sanottu viskeraalirasva on terveydelle erityisen haitallista.

Vaihdevuosien jälkeen naisen tulee siis keventää ruokavaliotaan, jotta paino ei lisääntyisi.

Vaihdevuosiin liittyviä oireita voidaan hoitaa monella tavalla. ADOBE STOCK / AOP

4. Mikä on yleisin hormonikorvaushoitoa koskeva pelko?

Yleisin ja tärkein hormonikorvaushoitoa koskeva pelko on lisääntynyt rintasyövän riski.

Yli kolmen vuoden käyttö lisää rintasyöpäriskiä 1,3-kertaiseksi. Se tarkoittaa, että 10 vuotta hormonikorvaushoitoa käytettäessä 1000 naisesta kahdeksan ylimääräistä naista sairastuu rintasyöpään.

Sen sijaan rintasyöpäkuolleisuus ei hormonikorvaushoidon käyttäjillä ole lisääntynyt.

5. Miten hormonikorvaushoito vaikuttaa liikkumisintoon?

Hormonikorvaushoito voi parantaa elämänlaatua, koska väsymys vähenee ja mieliala kohenee.

Myös liikuntainto saattaa lisääntyä, vaikka suoranaisesti hormonikorvaushoito ei ole ”liikuntalääke”. Into liikkumiseen pitää lähteä naisesta itsestään.

Hormonikorvaushoito on hyödyllinen luulle, sillä se vähentää osteoporoosia ja luunmurtumia. Jo pienistä annoksista saadaan hyötyä.

Hormonikorvaushoidon käyttäjillä on myös todettu olevan muita parempi tasapainokyky.

Näillä tekijöillä saattaa olla vaikutusta myös liikunnan harrastamiseen, vaikka liikunnan harrastaminen on erittäin yksilöllistä, eikä hormonikorvaushoito sinänsä saa ”sohvaperunoita” liikkumaan, jos siihen ei ole muuten mielenkiintoa.

Kuumat aallot voivat olla hyvin kiusallisia, sillä ne eivät kysy aikaa eivätkä paikkaa. ADOBE STOCK / AOP

6. Kenelle hormonikorvaushoito ei sovi?

Hormonikorvaushoidon esteenä voivat olla sairastettu rintasyöpä, sydäninfarkti, aivoinfarkti tai vaikea maksasairaus.

Hormonikorvaushoitoa ei aloiteta naiselle, jolla ei ole lainkaan vaihdevuosioireita, vaikkakin hoidolla voisi olla myönteisiä vaikutuksia monien tärkeiden elinten tautien estossa.

7. Miten pitkään hormonikorvaushoitoa jatketaan?

Hormonikorvaushoito tarkoittaa estrogeenihoitoa. Hoidon pituus määräytyy yksilöllisesti vaihdevuosioireiden voimakkuuden ja keston mukaan.

Monilla pahimmat oireet jäävät pois muutamassa vuodessa.

Terveelliset elintavat voivat auttaa vaihdevuosioireiden yli, mutta kaikilla ne eivät riitä, vaan tarvitaan hormonikorvaushoitoa. ADOBE STOCK / AOP

Hormonikorvaushoidon plussat ja miinukset

Plussat:

Hormonikorvaushoito vähentää elämänlaatua haittaavia vaihdevuosioireita eli kuumia aaltoja, hikoilua, unioireita ja mielialaoireita.

Hoidosta on myös selvää hyötyä luustolle eli osteoporoosin kehittyminen estyy ja luunmurtumat vähenevät.

Jos hormonihoito aloitetaan heti vaihdevuosiin tultaessa, oireisilla naisilla hoito näyttäisi antavan ainakin jonkin verran suojaa myös sydän- ja verisuonitauteja vastaan, mutta näiden tautien estohoito ei ole hoidon aloituksen aihe.

Hoidon ajoituksen ajankohdalla on merkitystä. Jos hormonikorvaushoito aloitetaan vasta noin kymmenen vuotta vaihdevuosien jälkeen, vaikutus verisuonia ajatellen näyttäisi olevan haitallinen.

Hormonikorvaushoito näyttäisi lisäävän insuliiniherkkyyttä, minkä vuoksi sillä saattaa olla tyypin 2 diabetesta vähentävää vaikutusta. Nämä vaikutukset ovat kuitenkin pieniä ja diabetekseen on monia riskitekijöitä, jotka todennäköisesti ylittävät hormonihoidosta saatavan hyötyvaikutuksen.

Miinukset:

Pitkä eli yli kolme vuotta kestänyt hormonikorvaushoito nostaa jonkin verran rintasyöpään sairastuvuutta, mutta se ei suurenna kuolleisuutta rintasyöpään.

Tablettimuotoinen hormonihoito nostaa laskimotukosriskiä. Ihon kautta annetussa hormonihoidossa (geeli, laastari, spray) tätä riskiä ei ole.

Jos naisella on kohtu ja hän joutuu käyttämään estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmää, pelkkä estrogeeni kohdullisella naisella lisää kohdun limakalvon paksuuntumisriskiä ja lisää siten pitkällä käyttövälillä kohdun limakalvon syöpää. Tämä riski voidaan eliminoida liittämällä estrogeenihoitoon keltarauhashormoni.

Asiantuntijana synnytys- ja naistentautiopin professori Päivi Polo Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Juttu on julkaistu alun perin toukokuussa 2021.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.