Business

Kunta-alan sovintoesitys meni nurin – 25 000 hoitajaa aloitta perjantaina lakonHoitajajärjestöjen mukaan sovintoehdotus ei sisältänyt mitään elementtejä hoitajapulan korjaamiseksi – ei palkkauksellisia eikä työoloja parantavia. Työnantaja olisi hyväksynyt sovintoesityksen.

Hoitajajärjestöjen mukaan sovintoehdotus ei sisältänyt mitään elementtejä hoitajapulan korjaamiseksi – ei palkkauksellisia eikä työoloja parantavia. Työnantaja olisi hyväksynyt sovintoesityksen.

Tehyn ja SuPerin hallinnot hylkäsivät tänään yksimielisesti valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Hoitajalakko alkaa perjantaina kello 6.00. Se koskee 25 000:ta hoitajaa.

Hoitajajärjestöjen mukaan sovintoehdotus ei sisältänyt mitään elementtejä hoitajapulan korjaamiseksi – ei palkkauksellisia eikä työoloja parantavia. Järjestöjen mukaan ehdotus olisi jopa heikentänyt nykytilaa.

Niiden mukaan sovittelijan ehdotus ei sisältänyt lainkaan palkkaohjelmaa. Tavanomaiset sopimuskorotukset jäivät alle muilla aloilla sovitun. Työaikoja koskevat tavoitteet eivät edenneet, eli työolojakaan ei olisi tällä ehdotuksella korjattu mitenkään.

”Olen vihainen ja surullinen. Hoitajien loputtoman joustamisen, pandemian, valmiuslain, oman terveyden vaarantamisen ja kaiken sankarihoitajien ylistämisen jälkeen meille esitetään tämä. Ehdotus, joka viittaa täydellisesti kintaalla hoitajapulalle ja hoitajien arjelle. Sovintoehdotus on tälle paperille väärä nimi. Siitä puuttuvat kaikki sovun rakennuspalikat. Päättäjämme olivat täysin yksimielisiä hylkäämisestä”, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Tehy ja SuPer esittivät helmikuussa sote-alan pelastusohjelmaa, jolla sote-henkilöstön palkkoja nostettaisiin vuosittain 3,6 prosentin viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi. Valtiovallan tulisi vastata pelastusohjelman rahoituksesta.

Työnantajat olisivat hyväksyneet

Sovintoesityksen muita työntekijäosapuolia olivat JHL, JUKO ja Jyty. Myös ne tyrmäävät sovintoesityksen.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n valtuuskunta ilmoitti vastauksessaan olevansa valmis hyväksymään valtakunnansovittelijan ehdotuksen.

Sovintoehdotuksen mukaan kunta-alalle olisi sovittu kahden vuoden sopimus, jolla palkat olisivat nousseet ensimmäisenä vuonna yhteensä kaksi prosenttia ja toisena vuonna vähintään 1,9 prosenttia.

Esitykseen sisältyivät myös paikalliset järjestelyerät. Palkansaajajärjestöjen esittämiä erillisiä, monivuotisia palkkaohjelmia esitys ei sisältänyt.

”KT oli valmis yleisen edun nimissä hyväksymään valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen, vaikka ehdotus ei kaikilta osin ollut KT:n tavoitteiden mukainen”, korostaa toimitusjohtaja Markku Jalonen tiedotteessa.

Valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan mukaan sovittelua ei ole nyt heti edellytyksiä jatkaa, sillä mahdollisuudet edetä neuvotteluissa on tällä erää selvitetty.

”Sovittelua ei kuitenkaan katkaista, koska alalle tarvitaan ennen pitkää työehtosopimusratkaisut ja työrauha”, Piekkala toteaa tiedotteessa.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.