Business

“Maanantai oli sijoitusurani pahin pörssipäivä” – Näin tuore sijoittaja aikoo nyt reagoidaMonien muiden sijoittajien tapaan Talouselämän sijoittaja-bloggaaja Minja Tornivuoren salkun sisältö on kääntynyt jyrkkään laskuun. Mikä neuvoksi, kun luvut helottavat punaisina?

Monien muiden sijoittajien tapaan Talouselämän sijoittaja-bloggaaja Minja Tornivuoren salkun sisältö on kääntynyt jyrkkään laskuun. Mikä neuvoksi, kun luvut helottavat punaisina?

Maanantai oli koko sijoitusurani pahin pörssipäivä.

Sitä se oli myös monelle muulle sijoittajalle. Talousmediat kuvailivat maanantaita globaalisti karuimmaksi laskupäiväksi liki kahteen vuoteen. Loppuviikko, ei siinäkään ollut hurraamista.

En silti voinut olla hämmästelemättä, kun avasin sijoitussalkkuni yleisnäkymän viikkojen tauon jälkeen. Karu todellisuus iski nopeasti päin kasvojani.

Punaisella. Melkein kaikki punaisella. Alkuviikon valossa muutaman vuoden sijoittaminen oli tuottanut minulle pelkkää tappiota.

Vaikka Yhdysvaltoihin sijoittava indeksirahastoni oli vielä pari prosenttia plussalla, vetivät kaikki muut omistukseni yhteistuottoni pakkasen puolelle.

Etsin hetken pörssin hätäuloskäyntiä. Voisinko vielä pelastautua pahemmalta pudotukselta?

Luota strategiaan

Harmituksesta huolimatta tiesin kyllä, että nyt ei olisi oikea hetki lähteä sooloilemaan.

Taannoin haastattelemani strategi Lippo Suomisen mukaan hyvän, pitkän aikavälin sijoitukseksi hankitun osakkeen myyminen kurssilaskun aikana olisi oikeastaan pahin mahdollinen virhe, jonka sijoittaja voi tehdä. Pitkäjänteinen osakesijoittaja pitää kiinni hyviksi havaitsemiensa yhtiöiden osakkeista myös huonoina päivinä, sillä hyvät yhtiöt selviävät niiden yli todennäköisimmin.

Paras pelastusreitti pois markkinoiden myrskynsilmästä vaikuttaisikin olevan omassa sijoitusstrategiassa pitäytyminen.

Vaikka osalle sijoittajista tämän kaltaiset pörssipudotukset ovat odotettuja ostopaikkoja, minun kohdallani uudet osakeostot saavat odottaa otollisempaa hetkeä. Indeksisijoittamista aion kuitenkin jatkaa samaan tahtiin suunnitelmani mukaisesti.

Sijoittaminen laskukauden läpi

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen myrskyvaroitus markkinoilla. Markkinat ovat jatkuvassa muutoksessa, kun osakekurssit nousevat ja laskevat sijoittajien osto- ja myyntihalujen mukaisesti. Samalla myös omien sijoitusten arvot elävät.

Epävarmuuden sietäminen on hinta, jonka sijoittaja joutuu maksamaan mahdollisuudesta tuottoihin.

Huolen hetkellä onkin hyvä muistuttaa itseään siitä, että ylä- ja alamäet kuuluvat myös huolellisesti suunnitellun sijoitusmatkan varrelle. Joinain vuosina laskua on tullut enemmän ja joinain vähemmän, mutta pitkällä aikavälillä markkinat ovat aina elpyneet.

Luotan, että niin tapahtuu nytkin.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close