Lifestyle

Monen diabetes jää tunnistamatta – 1 tärkeä hälytysmerkki


Diabetes on nopeimmin yleistyviä sairauksia Suomessa ja maailmalla.

Liikunnan tulisi kuulua diabeetikon jokaiseen päivään.Liikunnan tulisi kuulua diabeetikon jokaiseen päivään.

Liikunnan tulisi kuulua diabeetikon jokaiseen päivään. Adobe Stock/ AOP

Jopa 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta. Määrä lisääntyi nopeasti 2000-luvun alussa ja pääosa sairastavuuden kasvusta koskee tyypin 2 diabetesta.

Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeetikoita on Suomessa tiedossa noin 350 000. Lisäksi noin 100 000 henkilön arvioidaan sairastavan tautia tietämättään. Diabetekseen liittyy huomattavan suuri sydän- ja verisuonitautien vaara ja joskus tyypin 2 diabetes todetaan vasta kehittyneiden lisäsairauksien perusteella tai sydänveritulpan yhteydessä.

Diabetes vaikuttaa koko kehoon, muun muassa verisuoniin, sydämeen, aivoihin, munuaisiin, hermostoon ja silmiin sekä suun terveyteen.

Tyypin 2 diabetes jatkaa maailmanlaajuisesti yleistymistään ja sairastuneet ovat yhä nuorempia. Yleensä tyypin 2 diabeteksen sairastumisikä on yli 40-vuotiaana.

Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus, jonka oireet johtuvat koholla olevasta verensokerista. Sairaudessa elimistö ei tuota riittävästi insuliinia, joka normaalisti alentaa veren glukoosipitoisuutta eli paastosokeriarvoa. Insuliinintuotanto voi vuosien kuluessa ehtyä kokonaan.

Tyypin 2 diabetes on usein oireeton. Se kehittyy hitaasti jopa vuosien kuluessa.

Diabetesriskin kannalta säännöllinen ateriarytmi on tärkeä. Adobe Stock/ AOP

Mikä altistaa?

Vaikka tyypin 2 diabetes on myös perinnöllinen sairaus, elintavoilla voi vaikuttaa tautiin sairastumiseen.

Ylipaino ja erityisesti keskivartalolihavuus on altistavista tekijöistä tärkein. Vyötärönympäryksen tulisi miehillä olla alle 100 senttimetriä ja naisilla alle 90.

Jo muutaman kilon laihduttaminen ehkäisee diabeteksen puhkeamista, jos henkilöllä on suuri riski sairastumiseen. Pelkästään normaalipainon säilyttämisellä voi onnistua siirtämään taudin puhkeamista.

Tyypillisesti henkilön verensokeri voi olla koholla useita vuosia ennen tyypin 2 diabeteksen puhkeamista. Tämä on tärkeä ”hälytysmerkki”, jonka tunnistaminen kannattaa, jotta diabeteksen puhkeamisen voi estää ajoissa.

Ravinnon runsas rasva ja sokeri altistaa diabetekselle. Arkikäytössä voi suosia vähärasvaisia tai rasvattomia maito- ja lihavalmisteita. Leivän päälle, leivontaan, ruoanvalmistukseen ja salaatteihin voi käyttää kasviöljypohjaisia tuotteita.

Ruokavalioon on hyvä lisätä kuituja. Riisistä, pastasta ja leivästä voi valita täysjyväviljatuotteita. Marjojen, kasvisten ja hedelmien syönti välipaloina ja aterioilla on myös hyväksi diabeteksen ennaltaehkäisyssä.

Sokerilla makeutettuja juomia on hyvä välttää, sillä ne liittyvät tyypin 2 diabeteksen lisäksi metabolisen oireyhtymän eli sokeri-rasvahäiriön riskiin.

Merkittävä asia diabetesriskin kannalta on säännöllinen aterioiden rytmitys, joka tukee sokeriaineenvaihduntaa. Säännöllinen syöminen helpottaa myös painonhallintaa, koska se hillitsee näläntunnetta ja vähentää houkutusta naposteluun.

Pitkäaikainen unettomuus on myöskin tyypin 2 diabeteksen kehittymisen yksi riskitekijöistä. Univelka nostaa verenpainetta, heikentää sokerinsietoa ja altistaa ylipainon kertymiselle.

Tyypin 2 diabetes on vahvasti perinnöllinen sairaus. Jos lähisukulaiset sairastavat diabetesta, säännöllinen painonseuranta sekä verenpaineen, veren rasva-arvojen ja verensokerin muutosten tarkkailu kannattaa. Pelkkä perinnöllinen alttius johtaa harvoin sairastumiseen, jos henkilö pysyttelee normaalipainoisena ja liikunnallisena.

Normaalipainoisella pelkkä perinnöllinen alttius johtaa harvoin sairastumiseen. Adobe Stock/ AOP

Oireet

Moni suomalainen ei tiedä sairastavansa tyypin 2 diabetesta ja sairaus löytyykin usein sattumalta muun lääkärikäynnin yhteydessä. Ensimmäiset oireet voivat olla hyvinkin epämääräisiä. Tässä tyypillisiä tyypin 2 oireita:

FAKTAT

Tyypin 2 diabeteksen oireet:

  1. Väsymys, erityisesti aterioiden jälkeen
  2. Laihtuminen
  3. Jatkuva pissahätä
  4. Jano
  5. Elimistön kuivuminen
  6. Näön heikentyminen
  7. Jalkasäryt ja tuntomuutokset
  8. Tulehdusherkkyys

Lähde: Terveyskirjasto

Omaa sairastumisriskiä voi arvioida Diabetesliiton nettisivuilta löytyvällä riskitestillä.

Lähteet: Käypähoito, Diabetesliitto ja Terveyskirjasto.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.