Business

Nordea laskee osakkeiden ylipainoa – Osakemarkkinat ovat elpyneet Ukrainan sodan aiheuttaman kurssikuopan jälkeen vauhdillaPitkään osakkeita ylipainossa pitänyt pankkikonserni Nordea kertoo tuoreessa viikkoraportissaan pienentävänsä ylipainon määrää.

Nordea suosittaa nyt pitämään osakkeita viiden prosentin ylipainossa ja vastaavasti joukkolainoja viiden prosentin alipainossa. Vielä viikko sitten pankki suositteli osakkeille kymmenen prosentin ylipainoa.

Yksittäisistä osakemarkkinoista Nordea pitää yhä Pohjois-Amerikkaa ylipainossa ja ja Länsi-Eurooppaa alipainossa.

Nordean mukaan muutoksen taustalla on osakemarkkinoiden voimakas elpyminen maaliskuun loppupuolella.

”Alkuvuoden huolet korkojen noususta ja Ukrainan sodan aiheuttamista taloushaasteista siivottiin maaliskuussa melko lailla pois globaaleilta osakemarkkinoilta”, Nordean päästrategi Antti Saari arvioi pankin viikkoraportissa.

Raportissa kuitenkin muistutetaan, että Helsingin pörssissä palautuminen on ollut muuta maailmaa hitaampaa.

”Helsingin pörssissä kurottavaa on vielä hieman enemmän, sillä Venäjään liittyvät haasteet tuntuvat täällä huomattavasti enemmän kuin koko maailman mittakaavassa.”

(Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.)

Osakemarkkinoiden tapahtumien lisäksi Nordean linjanmuutokseen ovat vaikuttaneet myös lainamarkkinoiden kohentuneet näkymät.

”Korkojen noustua ripeästi myös joukkolainojen tuottonäkymät ovat kuitenkin parantuneet, mikä on yksi syy säätää osakeylipainoa ja joukkolaina-alipainoa pienemmälle”, viikkoraportissa kerrotaan.

Talouskasvun arvioidaan hidastuvan

Tavaroiden kysyntä on säilynyt Nordean mukaan vahvana, teollisuusyhtiöillä on hyvin tilauksia ja palvelusektorin elpyminen on yhä kesken. Nordean arvion mukaan talouden ja yhtiöiden tulosten kasvuvauhti ei kuitenkaan enää yllä vahvan ensielpymisen tasolle.

Synkkiä pilviä taivaalle tuovat Nordean näkemyksen mukaan erityisesti rahapolitiikan kiristyminen sekä Ukrainan sota.

”Epävarmuus energian ja muiden raaka-aineiden saatavuudesta on jo nostanut niiden hintoja, mikä voi kiihdyttää inflaatiota entisestään. Hintojen nousu puolestaan syö kuluttajien ostovoimaa”, viikkoraportissa kerrotaan.

Samalla Nordea kuitenkin muistuttaa, että raaka-aineiden hinnannousuun tullaan todennäköisesti reagoimaan finanssipoliittisilla toimilla. Lisäksi fossiilisten polttoaineiden hinnannousu todennäköisesti kiihdyttää uusiutuvaan energiaan kohdistuvia investointeja.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.