Business

Presidentti Niinistön ja pääministeri Marinin historiallinen ilmoitus: Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksiTasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertovat kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertovat kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) kannattavat Suomen liittymistä puolustusliitto Naton jäseneksi. Hetki sitten saatu historiallinen ilmoitus lähettää Suomen tielle kohti Nato-jäsenyyden hakemista.

Kun presidentti ja pääministeri ovat nyt kertoneet näkemyksensä, odotetaan seuraavaksi koko valtiojohdon virallista kantaa. Sunnuntaina on mediatietojen mukaan koolla presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta, jossa päätetään Nato-jäsenyyden hakemisesta ja asian viemisestä eduskuntaan. Eduskuntaryhmät saattavat pian kertoa julki myönteisiä kantojaan, minkä lisäksi pääministeripuolue SDP:n kantaa odotetaan lauantain puoluevaltuustosta.

Eduskunnan puolestaan odotetaan olevan koolla poikkeuksellisesti jo maanantaina aloittaakseen asian käsittelyn. Eduskunnassa on loppusuoralla turvallisuuspoliittisen ajankohtaisselonteon käsittely, ja sen jatkoksi valtioneuvostolta odotetaan nyt uutta selontekoa tai tiedonantoa, jossa hallitus esittää eduskunnalle Nato-jäsenyyden hakemista.

Nato-jäsenyydestä ei automaattisesti äänestetä eduskunnassa, mutta äänestys seuraa, jos ulkoasiainvaliokunnan mietintö asiasta ei ole yksimielinen tai jos istuntosalissa yksikin kansanedustaja jättää vastaesityksen ja saa sille toisen edustajan kannatuksen. Eduskunnassa suuri enemmistö äänestää erittäin todennäköisesti Nato-jäsenyyden puolesta, sillä myönteisiä kantoja on julkisesti esittänyt jo nyt pitkälle yli sata edustajaa.

Suomen tahdonilmaus liittyä jäseneksi toimitetaan Natoon todennäköisesti ensi viikolla. Tämän jälkeen Suomi kutsutaan jäsenyysneuvotteluihin, joiden arvioidaan toteutuvan hyvin nopeasti. Jotta jäsenyys on virallinen ja Suomi pääsee turvatakuiden piiriin, Naton kaikkien 30 jäsenvaltion pitää vielä ratifioida sopimus. Ratifiointi vie normaalisti kuukausista vuoteen, mutta Suomen ja Ruotsin mahdollisten hakemusten kohdalla ratifiointiprosessin on ennakoitu voivan olla nopeutettu.

Kun jäsenmaat ovat hyväksyneet Suomen puolustusliittoon, eduskunta vielä lopuksi ratifioi sopimuksen Suomen osalta.

Iso-Britannia antoi keskiviikkona merkittävän tuen Suomelle ja Nato-prosessille maiden välisellä julkilausumalla. Julkilausumassa todetaan, että Suomi ja Iso-Britannia auttavat toisiaan – myös sotilaallisesti – jos jompikumpi maa joutuu hätätilaan tai hyökkäyksen kohteeksi. Britannia on valmis tarvittaessa lähettämään myös joukkoja Suomeen ja Ruotsiin vakauden turvaamiseksi.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close