Lifestyle

Proteiinivanukkaat vertailussa


Proteiinivanukkaat ovat suosittu välipala. Ravitsemusterapeutti arvioi, onko niiden syöminen hyvä ajatus. Vertailimme 7 proteiinivanukasta, joiden erot olivat yllättävän pieniä.

Viime vuosina kauppojen hyllyille on ilmaantunut laaja valikoima proteiinivanukkaita. Esimerkiksi suklaan, karamellin tai vaniljan maussa saatavat vanukkaat ovat monelle tuttuja.

Vanukkaissa on reilusti proteiinia suhteutettuna niiden kokoon, siihen viittaa jo tuoteryhmän nimi. Kaikenlaisia proteiinipitoisia tuotteita pirtelöistä patukoihin on markkinoilla pilvin pimein, mikä voi synnyttää ajatuksen siitä, että proteiinia tulisi saada enemmän.

Kannattaako tällaisia tuotteita siis käyttää?

Laillistettu ravitsemusterapeutti Tarja Himberg Terveystalosta sanoo, että tuotteet ovat sinänsä toimiva välipala, ja hän itsekin käyttää niitä silloin tällöin. Hän kuitenkin muistuttaa, että pelkkä proteiini ei tee välipalasta laadukasta ja monipuolista, joten hänestä vanukasta on kannattavaa täydentää.

Proteiinivanukkaissa ei ole kuitua ja vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin kannalta jokin tuore aines on hyvä lisä.

– Lisäksi olisi vaikka hedelmä tai marja-annos ja tarvittaessa jokin täysjyväpitoinen tuotekin, kuten leseitä tai kuitupitoinen välipalakeksi, Himberg sanoo.

– Jos kauhean yksipuolisesti päivästä toiseen söisi useless näitä vanukkaita, eihän se järkevältä kuulostaa, hän lisää.

Proteiinia saadaan tarpeeksi

Himbergin mukaan proteiinituotteet näyttävät olevan tämän ajan ilmiö. Kun tuotekehitystä tehdään, katsotaan, mikä on pinnalla. Proteiini onkin ravitsemuksessa ollut pitkään hitti.

– Ihan tavanomaisista ruoka-aineistakin saadaan proteiinia. Eiväthän nämä tuotteet välttämättömiä ole ja vaikka näitä ei olisi keksittykään, emme jäisi mistään paitsi, Himberg pohtii.

Hänestä tuotteiden etu on ennen kaikkea niiden helppoudessa: niistä saa nopean proteiinipitoisen välipalan.

Proteiinin puute on kuitenkin hyvin harvinaista. Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan väestön proteiinin saanti näyttäisi olevan suositusten mukaista tai jopa sen yli.

Himbergin mukaan proteiinin saannin kannalta riskiryhmässä ovat etenkin iäkkäät, muistisairaat, pitkäaikaissairaat ja huonosti syövät. Heidän tulisi kiinnittää proteiinin saantiin enemmän huomiota kuin perusterveiden.

– Olen tykännyt suositella iäkkäille proteiinituotteita. Pienessä tilavuudessa on paljon proteiinia ja esimerkiksi suklaiset tuotteet saattavat maistua hyvin. Niillä on ehdottomasti paikkansa, Himberg sanoo.

Proteiini on viime vuosien hitti. Sitä laitetaan niin pirtelöihin, patukoihin kuin vanukkaisiin.Proteiini on viime vuosien hitti. Sitä laitetaan niin pirtelöihin, patukoihin kuin vanukkaisiin.

Proteiini on viime vuosien hitti. Sitä laitetaan niin pirtelöihin, patukoihin kuin vanukkaisiin. Adobe Stock / AOP

Kylläisyyttä proteiinista

Proteiinivanukkaat näyttävät tuoteryhmänä olevan kohtalaisen yhtenäinen. Iltalehden vertailemissa tuotteissa erot ovat melko pieniä. Proteiinia oli lähes kaikissa 20 grammaa, vähimmilläänkin 18.

Yleisesti ottaen Himberg neuvoisi vanukkaan valinnassa kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin: sokerin määrä, rasvan määrä ja laatu sekä millä tuote on makeutettu.

Proteiini auttaa ylläpitämään kylläisyyden tunnetta. Sen asema painonpudotuksessa ja painonhallinnassa on ollut julkisessa keskustelussa korostunut. Himbergin mukaan sitä ei tulisi liikaa korostaa muiden asioiden kustannuksella.

– Proteiini on useless yksi osa. Sen, että pumpattaisiin hirveästi proteiinia eikä suhteutettaisi sitä muuhun syömiseen, seurauksena voisi olla painonnousu. Liika proteiini varastoituu niin kuin mikä tahansa, mitä me syömme yli tarpeen, Himberg muistuttaa.

Proteiinia on kuitenkin hänestä toki tärkeää saada tasaisesti päivän aterioilta.

Makeutusaineet eivät kaikille

Proteiinivanukkaissa on maltillisesti sokeria, mikä useimmiten näyttää tarkoittavan sitä, että tuotteet on makeutettu makeutusaineilla. Vertailluista vanukkaista suurimmassa osassa on käytetty asesulfaami Okay:ta ja sukraloosia.

Yksi tuote oli makeutettu sokerialkoholeihin kuuluvalla erytriolilla ja steviakasvin lehtiuutteesta valmistetuilla stevioglykosideilla. Yhdessä tuotteessa oli sokeria, yhdessä ei lisättyä sokeria tai muuta makeuttajaa.

– Usein vanukkaissa on käytetty keinomakeutusaineita, jotka eivät kaikille sovi. Herkkävatsaiset voivat saada oireita myös sakeutusaine karrageenista, vaikka se ei ehkä tavallista olekaan, Himberg sanoo.

Tyypillisimmin vatsa voi oireilla sokerialkoholeista eli ksylitolista, sorbitolista, maltitolista, laktitolista, mannitolista ja isomaltista esimerkiksi ilmavaivoina ja ripulina. Näitä ei kuitenkaan vanukkaissa juuri käytetä.

Lapsille Himberg ei tuotteita suosittele varauksetta. Hän katsoo, että tavallinen jogurtti tai viili on lapselle riittävä proteiininlähde. Lapsilla myös proteiinin tarve on pienempi.

Himbergin mukaan vanhempien ei kuitenkaan tarvitse pelästyä, sillä ei satunnainen tuotteiden syöminen vaarallistakaan ole.

Vanukkaat vertailussa

1. Ehrmann High Protein Pudding proteiinivanukas suklaa 200 g (1,39 e)

Energiaa 76 kcal

Rasvaa 1,5 g

Tyydyttyneitä 1 g

Hiilihydraattia 5,5 g

Sokereita 4 g

Proteiinia 10 g

Suola 0,12 g

Ainesosat: Pastöroitu rasvaton maito, 8,5 % maitoproteiini, kerma, 1,8 % kaakaojauhe, 0,2 % vähärasvainen kaakaojauhe, muunnettu maissitärkkelys, laktaasientsyymi, sakeuttamisaineet: E 407, E 466; makeutusaineet: E 950, E955; luontainen aromi.

2. Valio Profeel Proteiinivanukas 180 g suklaa laktoositon (1,25 e)

Energiaa 82 kcal

Rasvaa 1,5 g

Tyydyttyneitä 1 g

Hiilihydraattia 6 g

Sokereita 4,1 g

Proteiinia 11 g

Suola 0,2 g

Ainesosat: Maito, maitoproteiini, vähärasvainen kaakao (2,4 %), suklaa (0,3 %), muunnettu maissitärkkelys, sakeuttamisaine (karrageeni), makeutusaineet (asesulfaami Okay, sukraloosi), aromit, suola, laktaasientsyymi.

3. Alpro Protein proteiinivanukas 200 g (1,65 e)

* maidoton, eniten suolaa

Energia 96 kcal

Rasva 2,9 g

Tyydyttynyttä 0,8 g

Hiilihydraatit 6,8 g

Sokereita 4,9 g

Proteiini 10,1 g

Suola 0,41 g

Ainesosat: Soijapohja (vesi, kuoritut soijapavut(10%)), soijaproteiini, sokeri, suklaa (1,5%), vähärasvainen kaakaojauhe (1,5%), maissitärkkelys, tapiokatärkkelys, aromit, kalsiumkarbonaatti, merisuola,vitamiinit (B2, D2). Saattaa sisältää jäämiä pähkinöistä (ei maapähkinästä).

4. Milbona High Protein Pudding suklaa 200 g (0,99 e)

* edullisin

Energiaa 76 kcal

Rasvaa 1,5 g

Tyydyttynyttä 1 g

Hiilihydraatteja 5,2 g

Sokereita 4,0 g

Proteiinia 10 g

Suolaa 0,12 g

Ainesosat: Pästoroitu rasvaton maito, maitoproteiini, pästoroitu kerma, ,2 % vähärasvaista kaakaojauhetta, muunneltu tärkkelys, sakeuttamisaineet (karrageeni, natriumkarboksimetyyliselluloosa, luontainen aromi, makeutusaineet (asesulfaami Okay, sukraloosi), laktaasientsyymi.

5. Tupla+ Laktoositon Suklaa Proteiinivanukas 180 g (1,55 e)

* eniten sokeria, vähiten proteiinia

Energiaa 82 kcal

Rasvaa 1,9 g

tyydyttyneitä 1,1 g

Hiilihydraattia 5,4 g

sokereita 5 g

Proteiinia 10 g

Suola 0,32 g

Ainesosat: Pastöroitu maito, maitoproteiini, vähärasvainen kaakaojauhe (1,8%), stabilointiaine (rasvahappojen mono- ja diglyseridit), liivate, happamuudensätöaine (trinatriumsitraatti), suola, aromit, värit (ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri, karmiinit), makeutusaine (sukraloosi).

6. Juustoportti Hyvin sokeroimaton ja makeutusaineeton proteiinivanukas 180 g suklaa (1,15 e)

* ei makeutusaineita

Energiaa 82 kcal

Rasvaa 1,5 g

Tyydyttyneitä 0,9 g

Hiilihydraattia 6 g

Sokereita 4,7 g

Proteiinia 11 g

Suola 0,2 g

Aineosat: Pastöroitu maito, maitoproteiini, vähärasvainen kaakaojauhe, muunnettu maissitärkkelys, sakeuttamisaineet (ksantaanikumi, karrageeni), suola, luontaiset aromit, vanilliini.

7. Arla Protein BCAA vanukas 200 g suklaa laktoositon (1,05 e)

* makeutettu stevialla ja erytriolilla, sisältää aminohappoja

Energia 74 kcal

Rasva 1,5 g

Tyydyttynyttä 0,9 g

Hiilihydraatit 6,6 g

Sokereita 4,4 g

Proteiini 10 g

Suola 0,19 g

Ainesosat: Pastöroitu maito, maitoproteiini, makeutusaineet (erytritoli, stevioliglykosidit), vähärasvainen kaakaojauhe (1,8%), stabilointiaineet (guarkumi, karrageeni), BCAA (leusiini, isoleusiini, valiini), trinatriumsitraatti, luontaiset aromit, laktaasi, magnesiumkarbonaatti, D-vitamiini.

Hintatiedot on haettu Foodie.fi -palvelusta.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.