Business

Reiluutta korostava mutta ankara uudistus uhkaa suurimpia teknologiyhtiöitä – laki etenee kohti Bidenin pöytääValmisteilla oleva kilpailulaki muistuttaa EU:n digimarkkinasäädöstä.

Valmisteilla oleva kilpailulaki muistuttaa EU:n digimarkkinasäädöstä.

Yhdysvalloissa valmistellaan uutta kilpailulainsäädäntöä, jonka tarkoituksena on säännellä suuria teknologiayhtiöitä. Laki kieltää yhtiöitä suosimasta omia tuotteitaan ja palveluitaan. Nyt myös maan oikeusministeriö on näyttänyt uudelle laille vihreää valoa, kirjoittaa The Register.

Säädös koskee yhtiöitä, joilla on Yhdysvalloissa yli 50 miljoonaa päivittäistä käyttäjää, yli 100 000 kuukausittaista bisneskäyttäjää tai globaalisti yli miljardi kuukausittaista käyttäjää. Lisäksi säädös koskee yhtiöitä, joiden vuotuinen liikevaihto tai keskimääräinen markkina-arvo on yli 550 miljardia dollaria. Yksityisillä yrityksillä liikevaihtoraja on 30 miljardia dollaria.

Vaikkei yhtiöitä mainita nimeltä, kriteerien perusteella on selvää, että lain tähtäimessä ovat suuret teknologiayhtiöt, kuten Google, Amazon, Meta ja Apple. Yhtiöt ovatkin joukolla kritisoineet lakialoitetta, joka muistuttaa suurilta osin EU:n valmistelemaa digimarkkinasäädöstä.

Viimeisenä kriteerinä lain tarkoittamalle suurelle teknologiayhtiölle on se, että yhtiö toimii kriittisenä kauppakumppanina muille yhtiöille. Tämä tarkoittaa, että yhtiö on tavalla tai toisella portinvartijan asemassa ja se voi mahdollisesti rajoittaa kauppakumppaniensa liiketoimintaa omalla toiminnallaan.

Oikeusministeriön kongressille osoittamassa kirjeessä todetaan omia tuotteitaan kilpailijoiden kustannuksella suosivien yhtiöiden rajoittavan innovaatiota ja heikentävän uusien yritysten mahdollisuuksia.

Jo tammikuussa lakialoite sai sekä demokraattien että republikaanien tuen senaatissa. Oikeusministeriön siunauksen myötä laki etenee entistä todennäköisemmin presidentti Joe Bidenin pöydälle.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.