Business

Ruotsille kova varoitus Gotlannin asemasta – Aftonbladet: ”Haavoittuvuus lisääntyisi”Ruotsin puolustusvoimien ja ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan asiantuntijat varoittavat erityisesti tilanteesta, jossa Suomi olisi puolustusliitto Naton jäsen, mutta Ruotsi ei.

Ruotsin puolustusvoimien ja ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan asiantuntijat varoittavat erityisesti tilanteesta, jossa Suomi olisi puolustusliitto Naton jäsen, mutta Ruotsi ei.

Ruotsin perjantaina julkaistavassa turvallisuuspoliittisessa analyysissä varoitetaan kovin sanoin Gotlannin tilanteesta. Asiasta uutisoi Aftonbladet , joka kertoo toimittajiensa nähneen osia analyysistä.

Raportin kirjoittaneet Ruotsin puolustusvoimien ja ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan asiantuntijat varoittavat erityisesti tilanteesta, jossa Suomi olisi puolustusliitto Naton jäsen, mutta Ruotsi ei.

”Venäjä on tietoinen siitä, että Ruotsi tekisi sotatilanteessa syvästi ja laajasti yhteistyötä Naton kanssa, mutta ilman Nato-jäsenyyttä Ruotsilta puuttuisivat kuitenkin turvatakuut, mikä mahdollisesti pienentäisi Venäjän riskiä, jos se yrittäisi ottaa Gotlannin haltuunsa. Jos Ruotsi olisi Pohjoismaiden ja Baltian maiden ainoa Naton ulkopuolella oleva maa, Venäjällä olisi erityisiä sotilasstrategisia intressejä konfliktitilanteessa. Sotilaallinen ja turvallisuuspoliittinen haavoittuvuus lisääntyisi”, raportissa sanotaan.

Asiantuntijoiden mukaan Ruotsi saisi tällaisessa tilanteessa kyllä kansainvälistä tukea ja apua, mutta hitaammin kuin Naton jäsenenä.

”Voi kestää suhteellisen kauan, ennen kuin tarvittavat päätökset kansainvälisestä tuesta tehtäisiin ja ennen kuin Ruotsiin saapuisi riittävässä määrin apua.”

Ruotsalainen Expressen kertoi aikaisemmin torstaina, että Ruotsin Nato-hakemus lähetettäisiin jo ensi maanantaina.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close