Business

Saksa kansallistaa väliaikaisesti venäläisen Gazpromin tytäryhtiön SaksassaGazprom pani Gazprom Germanian suhteen pillit pussiin jo viime viikon perjantaina.

Gazprom pani Gazprom Germanian suhteen pillit pussiin jo viime viikon perjantaina.

Saksan liittotasavalta ottaa väliaikaisesti hallintaansa venäläisen Gazprom-maakaasuyhtiön Saksan-tytäryhtiön, kansainväliset uutistoimistot kertovat. Toimenpide tarkoittaa käytännössä Gazprom Germania -yhtiön kansallistamista.

Kansallistamisen tarkoituksena on turvata Saksan kaasunsaanti. Venäjä on uhannut katkaista kaasutoimituksensa Eurooppaan, jollei niistä makseta ruplissa. Uhkavaatimukseen ei ole EU-maissa taivuttu.

Saksan kaasuasioiden sääntelystä vastaava liittovaltion energiaviranomainen Bundesnetzagentur omaksuu Gazprom Germaniassa osakkaan roolin ja voi näin ollen tehdä tarvittavia toimenpiteitä energiansaannin varmistamiseksi. Ratkaisusta kertoi maanantaina lehdistölle Saksan varakansleri Robert Habeck.

Habeckin mukaan liittotasavalta ”ei hyväksy sitä, että energiainfrastruktuuri Saksassa on alttiina Kremlin mielivaltaisille päätöksille”.

Emoyhtiö Gazprom ilmoitti viime viikon perjantaina, ettei se enää omista Saksassa sijaitsevaa tytäryhtiötään. Yhtiö ei kertonut päätöksen syytä eikä sitä, mikä on Gazprom Germanian uusi omistusrakenne.

Reutersin haastattelema energia-asiantuntija Katja Yafimava arvioi, että Gazprom vetäytyy eurooppalaiselta kaasumarkkinalta, koska tietää olevansa siellä epäsuotuisassa asemassa sekä poliittisesti että sääntelyn osalta.

Gazprom Germanialla on omia tytäryhtiöitään Britanniassa, Sveitsissä ja Tšekissä.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.