Business

Stop loss -toimeksianto voi auttaa hyppäämään ajoissa surkean osakkeen matkasta – Stoppareissa on silti riskinsäStop loss -toiminnolla tarkoitetaan osakevälittäjän kautta tehtävää toimeksiantoa, joka laittaa arvopaperin myyntiin, kun sille ehdoksi asetettu kurssiraja tulee vastaan.

Perinteisessä cease lossissa rajaksi asetetaan tietty osakkeen yksikköhinta. Liukuvassa cease loss -toimeksiannossa osakkeet määrätään myytäväksi, kun kurssi laskee tietyn prosenttimäärän, esimerkiksi 10 prosenttia. Liukuva cease loss liikkuu osakekurssin mukana, kun taas perinteinen cease loss pysyy paikallaan sen ajan, joksi se on asetettu.

Osaksi strategiaa

Stop loss sopii osaksi sijoitusstrategiaa yksittäisistä osakkeista koostuvaan salkkuun. Osakepoimijan usein siteerattu neuvo opastaa, että voittajien pitää antaa kasvaa, kun taas tappiolliset leikataan armotta pois. Käytännössä cease loss voi siis auttaa kitkemään nopeasti pois salkun häviäjät, ja rahat voi suunnata lupaavampiin kohteisiin.

Viime kuukausina sijoittaja olisi hyötynyt liukuvasta cease lossista esimerkiksi Nokian ­Renkaissa . Tammikuun tasolta yhtiön kurssi ehti sulaa kolmannekseen, mutta esimerkiksi noin 10 prosentin cease loss -taso olisi laittanut osakkeet lihoiksi yli 30 euron kappa­lehintaan.

Toki sijoittajan on muistettava, että laskutrendin alkamista on vaikea ­huomata ennakkoon. Joskus cease loss voi laueta, ja yhtiön osakekurssi kääntyy sen jälkeen nousuun.

Tämän takia strategia on oltava ennalta mietittynä: jos osakkeet menevät myyntiin, tilanne täytyy hyväksyä ja siirtyä eteenpäin. Parhaimmillaan cease loss auttaakin hallitsemaan omia tunteita, jotka usein saavat sijoittajan pitämään kynsin ja hampain kiinni surkeastakin osakkeesta.

Arvaamattomia riskejä

Stop lossiin liittyy myös arvaamattomia riskejä. 2. toukokuuta Citigroup -pankin toimeksi­anto meni pahasti mönkään, ja pohjoismaisissa pörssi-indekseissä nähtiin nopea pudotus. Monen suomalaisyhtiön osake ­kävi jopa 10 prosenttia miinuksella ja palasi pian ennalleen.

Monen sijoittajan cease ­lossit laukesivat, ja ostolaidalla olevat kahmivat osakkeita halvalla. Vika ei ollut pörssissä itsessään, joten kauppoja ei peruttu.

Suoranaiset möhläykset ovat harvinaisia, mutta volatiilissa markkinassa yksittäisen yhtiön osake voi notkahtaa monestakin syystä, esimerkiksi sijoittajien tulkitessa jotain asiaa väärin. Myös osake­splitit tai osakeannit ovat tilanteita, ­joissa suomalaissijoittajilla on ollut vaikeuksia hahmottaa kurssiliikkeiden mekaniikkaa.

Tällöin kannattaa tarkistaa ennalta, ettei cease loss -toimeksiantoja ole jäänyt salkkuun vaanimaan.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close