Business

Talouselämä paljastaa: Fennovoiman ydinvoimalatyömaa on venäläisyhtiön hallinnassaFennovoima irtisanoi venäläisyhtiö Raos Projectin hankkeesta toukokuun alussa, mutta toistaiseksi yhtiö ei ole suostunut poistumaan työmaalta

Fennovoima irtisanoi venäläisyhtiö Raos Projectin hankkeesta toukokuun alussa, mutta toistaiseksi yhtiö ei ole suostunut poistumaan työmaalta

Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa on venäläisen Rosatomin tytäryhtiön hallinnassa, kertoo Talouselämä. Lehden mukaan tieto käy ilmi hanketta koskevasta asiakirjasta. Venäläisyhtiö vastaa myös alueen vartioinnista puoliksi Fennovoiman kanssa.

Fennovoima irtisanoi venäläisyhtiö Raos Projectin hankkeesta toukokuun alussa, mutta toistaiseksi yhtiö ei ole suostunut poistumaan työmaalta. Samaan aikaan toinen Rosatomin tytäryhtiö, Raos Voima Oy, omistaa yhä 34 prosenttia Fennovoimasta. Loput Fennovoiman osakkeista ovat esimerkiksi valtionyhtiö Fortumin sekä suomalaisten kuntien käsissä. Lukuisat omistajat ehtivät alaskirjata omistuksensa hankkeessa jo ennen Fennovoiman toukokuista ilmoitusta.

Suojelupoliisi on kertonut pitävänsä Rosatomin roolia hankkeessa riskinä Suomen turvallisuudelle. Yhtiöllä on ollut pääsy hankkeessa tietoihin, jotka kiinnostavat Venäjän tiedustelua.

Pyhäjoesta piti tulla Rosatomin referenssilistan lippulaivatuote. Siitä olisi ollut yhtiölle apua uusien projektien hankkimisessa EU-maista. Samalla Venäjä olisi sitouttanut kumppanimaitaan venäläisen ydinpolttoaineen hankintaan.

Pyhäjoen Hanhikivenniemelle piti rakentaa 7–7,5 miljardin euron hintainen Hanhikivi 1 -ydinvoimala. Viimeisimmän arvion mukaan voimalan piti valmistua vuonna 2028. Vuodessa se olisi tuottanut noin 9 TWh sähköä, mikä on noin kymmenen prosenttia Suomen tarvitsemasta sähköstä.

Alkuperäinen periaatepäätös Hanhikivienniemen ydinvoimalasta tehtiin jo vuonna 2010. Rosatom ei vielä tuolloin ollut mukana hankkeessa.

Tämä juttu on lyhennelmä. Lue Talouselämän reportaasi lehden tilaajille hankkeesta täältä.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close