Lifestyle

TBE-virustartunnat lisääntyivät selvästi


Puutiaisaivotulehdusten määrä lisääntyi selvästi.

Puutiaisaivotulehdusten määrä on kasvanut vuodesta 2019 lähtien. Viime vuonna tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 151 tapausta. Vuonna 2020 tapauksia oli 91 kappaletta. Tiedot käyvät ilmi THL:n tartuntatautirekisterin tiedoista.

Puutiaisaivotulehdus eli TBE on puutiaisten eli punkkien pureman välityksellä tarttuva virustauti.

Virus leviää puutiaisten pureman välityksellä. Se tarttuu muutamassa minuutissa punkin syljestä jo pureman alkuvaiheessa. Myös punkkien varhaiset kehitysvaiheet eli nymfit ja toukat, voivat levittää virusta.

Puutiaisaivotulehdusta voi ehkäistä ihoa peittävällä vaatetuksella ja hyönteiskarkotteilla. Puutiaisaivotulehdusta vastaan on olemassa rokote. Rokote suojaa kuitenkin vain puutiaisaivotulehdukselta, eikä suojaa borrelioosilta eli Lymen taudilta, jota punkit myös levittävät. Rokote ei myöskään estä punkkia kiinnittymästä iholle.

TBE-tartuntoja todettiin erityisesti ihmisillä, jotka liikkuivat luonnossa alueilla, joilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on korkea. Keväällä 2022 kansallinen puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajeni uusille alueille Kirkkonummella ja Lohjalla.

Puutiaisaivotulehdusta voi ehkäistä ihoa peittävällä vaatetuksella, hyönteiskarkotteilla sekä rokotteella.Puutiaisaivotulehdusta voi ehkäistä ihoa peittävällä vaatetuksella, hyönteiskarkotteilla sekä rokotteella.

Puutiaisaivotulehdusta voi ehkäistä ihoa peittävällä vaatetuksella, hyönteiskarkotteilla sekä rokotteella. Adobe Stock/ AOP

Hengitystieinfektioita vähemmän

Koronaviruspandemia vaikutti edelleen useiden tartuntatautien esiintyvyyteen ja etenkin muita hengitystieinfektioita todettiin tavanomaista vähemmän.

Esimerkiksi laboratoriokokein varmistettuja keuhkoklamydia- ja mykoplasmatapauksia todettiin huomattavasti aiempaa vähemmän. Yleensä nämä bakteerit aiheuttavat hengitystieinfektion oireita.

Rinovirusta esiintyi edellisvuoden tapaan, mutta sille tyypillistä kevät- ja syyshuippua ei havaittu. Rinovirukset ovat yleisimpiä lievien hengitystieinfektioiden eli nuhakuumeen aiheuttajia.

Influenssatartuntoja esiintyy yleensä etenkin marras-joulukuussa sekä kevättalvella. Influenssakaudella 2020–2021 Suomessa ei ollut influenssaepidemiaa ollenkaan, vaan tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin vain yksittäisiä influenssalöydöksiä.

Koronapandemian aikana hengitystieinfektioiden diagnosointi oli keskittynyt koronavirukseen, joten on mahdollista, että muita hengitystieinfektioita on jäänyt todentamattakin.

Hengitystieinfektioiden leviämistä ehkäisi myös koronapandemiaan liittyvät suositukset ja rajoitukset.

Lähde: THL.

Kotieläimet, kuten kissat ja koirat, voivat kantaa turkissaan punkkeja ja levittää punkkien välityksellä leviäviä sairauksia. Adobe Stock/ AOPSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.