Business

Valtionlainojen korot jälleen reippaassa nousussa – ”Markkinoilla on tällä hetkellä tyhjiö”Valtionlainojen korot Euroalueella ja Yhdysvalloissa jatkoivat tiistaina nousuaan otettuaan maanantaina lyhyen hengähdystauon.

Saksassa 10-vuotisen valtionlainan korko oli tiistaina 5,9 korkopisteen nousussa 0,560 prosentissa, ja Italian vastaava 11,5 korkopisteen nousussa 2,181 prosentissa.

Ranskassa 10-vuotisen valtionlainan korko kipusi 9,7 korkopistettä 1,096 prosenttiin.

Yhdysvalloissa korot kohosivat vastaavaa tahtia. 10-vuotisen valtionlainan korko oli siellä 7,0 korkopisteen nosteessa 2,465 prosentissa.

Markkina-asiantuntijoiden mukaan korkojennousua ohjaakin tällä hetkellä enemmän Yhdysvaltain keskuspankki Fed kuin sen eurooppalainen vastine EKP. Sota Ukrainassa on kiihdyttänyt inflaatiopaineita entisestään, ja Fed on jo ryhtynyt ripeisiin toimiin inflaation hillitsemiseksi.

”Uskomme että korko-odotuksia hallitsee yhä Fed, sillä EKP yrittää vielä pitää vaihtoehtonsa avoimina, HSBC-pankin korkostrategi Chris Attfield summaa Reutersille.

”Se tarkoittaa että näkymä markkinalla on vähäinen. Markkinoilla on tällä hetkellä tyhjiö, jota täyttävät odotukset haukkamaisesta Fedin rahapolitiikasta.”

Markkinoilla on arvioitu, ettei EKP:lla ehkä ole haluja järin kireään rahapolitiikkaan, sillä Venäjä-sanktioiden johdosta euroalueen talouskasvu kärsii. Saksalainen Commerzbank arvioi, ettei Saksan 10-vuotisen velkakirjan korko kohoa paljoa yli 0,5-0,6 prosentin, ennen kuin sijoittajat tietävät, mitä EKP aikoo tehdä hintojen nousun hillitsemiseksi.

Yhdysvalloissa talous vetää paremmin ja Ukrainan sodan vaikutus on vähäisempi, mutta viimeviikkoinen korkokäyrän kääntyminen, eli lyhyiden korkojen nousu pitkiä korkoja ylemmäs, huolettaa. Ilmiön on katsottu ennakoivan tulevaa taantumaa.

EU:n kaavailemat uudet sanktiot Venäjää vastaan näkyivät myös valuuttamarkkinalla, jossa euro jatkoi heikentymistään muita päävaluuttoja vastaan.

Eurolla sai tiistaina 1,0971 dollaria ja 0,83566 puntaa.

Dollarikin oli tiistaina pienessä alamäessä vahvistuttuaan reilusti viime viikkoina. Dollari vaihtui 122,95 Japanin jenissä ja 0,91159 eurossa.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.