Business

Valtionlainojen korot nousivat Euroopassa, kun Saksan inflaatio kohosi 40 vuoden huippuunYhdysvalloissa tarkkaan seurattu korkokäyrä on ottanut tänään tavanomaisempaa asentoa käännyttyään eilen poikkeukselliseen etukenoon, kun kaksivuotisen valtionlainan korko nousi hetkellisesti 10-vuotisen yläpuolelle.

Korkokäyrä kuvaa eri maturiteetit omaavien valtionlainojen jälkimarkkinakorkoja. Tavallisesti lyhyiden valtionlainojen korot ovat pitkien valtionlainojen korkoja matalampia heijastellen pitkän aikavälin talousnäkymiin liittyvää epävarmuutta.

Jos lyhyet korot kohoavat pitkien korkojen yläpuolelle, markkinoiden voi tulkita hinnoittelevan heikompaa talousnäkymää lähitulevaisuudelle. Monet pitävätkin alas viettäväksi kääntyvää korkokäyrää signaalina lähestyvästä taantumasta.

Tänään Yhdysvaltojen eripituisten valtionlainojen korot ovat laskeneet kautta linjan. Suomen aikaa noin viideltä illalla kaksivuotinen korko oli laskenut kaksi korkopistettä 2,345 prosenttiin ja 10-vuotinen 0,7 korkopistettä 2,387 prosenttiin.

Korkokäyrä on yhä hieman vinksallaan, sillä kolmevuotisen valtionlainan korko on edelleen pitempien korkojen yläpuolella 2,520 prosentissa.

Saksan inflaatio kohosi pilviin

Euroalueen suurimmassa taloudessa Saksassa julkaistiin tänään maaliskuun alustava inflaatio. Kuluttajahintojen nousu ylitti kaikki odotukset, kun inflaatio kohosi yli seitsemään prosenttiin.

Yhtä korkeaa lukemaa ei ole yhdistyneen Saksan historiassa nähty, ja Länsi-Saksassakin viimeksi vuonna 1981.

Jo valmiiksi nousseet korot nousivat uutisen myötä lisää, kun Saksan kaksivuotinen korko oli yhdeksän korkopisteen nousussa 0,02 prosentissa ja 10-vuotinen viiden korkopisteen nousussa 0,67 prosentissa.

Inflaatio saattaa ylittää ennusteet myös perjantaina, kun koko euroalueen kuluttajahintaindeksi julkaistaan. Odotuksissa on 6,7 prosentin inflaatio maaliskuussa, kun helmikuussa se oli 5,8 prosenttia.

Euroalueen talousluottamus laski maaliskuussa odotusten mukaisesti 108,5 pisteeseen oltuaan helmikuussa 113,9 pistettä. Viimeksi lukema oli tätä alhaisempi noin vuosi sitten.

Teollisuuden ja palvelualojen luottamusindikaattorit sen sijaan ylittivät odotukset. Tästä huolimatta teollisuuden luottamus on alimmillaan sitten viime maaliskuun. Palveluissa luottamus sen sijaan koheni hieman helmikuun lukemasta.

Kuluttajien luottamus sen sijaan romahti odotetusti -18,7 pisteeseen oltuaan viime kuussa -8,8 pistettä. Yhtä alhaisia lukemia kirjattiin viimeksi ensimmäisen korona-aallon aikoihin keväällä 2020.

Dollari heikkenee, rupla vahvistuu

Valuutoissa dollari on tänään heikentynyt, kun eurolla sai 1,115 dollaria ja dollarilla 121,9 jeniä.

Euro on nyt vahvimmillaan suhteessa dollariin sitten helmikuun lopun, mutta vuoden alusta euro on silti pärjännyt heikommin.

Venäjän rupla on jatkanut vahvistumistaan eiliseen tapaansa, ja on nyt hyvin lähellä Ukrainan sotaa edeltänyttä tasoaan. Dollarilla saa noin 84 ruplaa ja eurolla noin 94 ruplaa.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.