Lifestyle

Vegaaniruokavalio on hyvästä: suomalaiset suosivat edelleen lihaa


Vaikka vegeruoka on ollut kovasti tapetilla viime vuosina, tutkimuksen mukaan suomalaiset syövät edelleen runsaasti lihaa ja erilaisia lihatuotteita.

Vaikka vegaaniruoista ja vegaanisista ruokavalioista puhutaan paljon ja niitä halutaan suosia, edelleen Suomessa syödään paljon punaista lihaa.

Myös hyvin moni niistä, jotka periaatteessa tietävät punaisen lihan ja prosessoidun lihan haittapuolet, ostavat kuitenkin niitä edelleen paljon.

Punaisen lihan suosio käy ilmi tuoreesta suomalaistutkimuksesta, joka tehtiin Helsingin yliopistossa professori Maijaliisa Erkkolan johdolla.

Lihantuotannosta aiheutuu kasvihuonekaasupäästöjä ja se voi edistää tätä kautta ilmastonmuutosta. Kasvihuonekaasut nostavat Maan pinnan lämpötilaa.

Lihan kulutuksen vähentäminen on muun muassa Yhdistyneiden Kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteita.

Vaikka ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ja kestävän kehityksen edistämiseksi lihan syöntiä kannattaisi vähentää ja näistä on kerrottu jo pitkään, aiemmin ei ole ollut tiedossa, onko tällä tiedolla vaikutusta siihen, mitä ruokaa ihmiset kaupasta ostavat.

Tuore tutkimus valottaa tätä asiaa.

Tutkimuksen mukaan tulotaso ei ollut este kestävän kehityksen vaihtoehtojen ja vegeruokavalion suosimiselle. Tutkimuksen mukaan tulotaso ei ollut este kestävän kehityksen vaihtoehtojen ja vegeruokavalion suosimiselle.

Tutkimuksen mukaan tulotaso ei ollut este kestävän kehityksen vaihtoehtojen ja vegeruokavalion suosimiselle. HELJÄ SALONEN

Periaatteessa kyllä, käytännössä ei

Helsingin yliopiston tutkijat analysoivat tietoa, joka oli saatu ruokamarkettiketjun asiakkaiden ostoksista. Tietoa saatiin lähes 30 000 kuluttajan ostoksista syyskuusta 2016 aina joulukuuhun 2019 asti.

Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin, missä he asuvat, millainen perhe ja tulot heillä on, mikä on heidän koulutuksensa ja mitä he ajattelevat lihansyömisestä ylipäätään.

Suurin osa tutkimuksessa mukana olleista kertoi ajattelevansa, että heidän olisi hyvä syödä terveyssyistä entistä vähemmän punaista lihaa ja prosessoitua lihaa. Tämä ajatus ei kuitenkaan juuri vähentänyt heidän lihansyömistään.

Tutkittavat saivat ruokavalionsa lihasta ja prosessoidusta lihasta proteiinintarpeestaan 63 prosenttia, kun taas kasviproteiinin osuus proteiininsaannista oli vain kahdeksan prosenttia.

Tutkimuksessa mukana olleet olivat keskimäärin jonkin verran korkeammin koulutettuja kuin väestö keskimäärin. Vegaaniruokavaliota tai lihatonta ruokavaliota noudattavia on tutkimuksen mukaan Suomessa edelleen kohtalaisen vähän.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.