Lifestyle

Veritulppa: tunnista oireet ja riskitekijät


Joka vuosi tuhannet suomalaiset saavat veritulpan. Tällaisiin oireisiin tulisi reagoida viipymättä.

Suomessa 5 500–11 000 henkilöä saa laskimoveritulpan vuosittain, kertoo Helsingin yliopistollinen sairaala. Neljännes kaikista mahdollisista kuolemansyistä johtuu valtimoihin tai laskimoihin syntyneistä veritulpista.

Laskimoveritulppia voi syntyä muun muassa aivoihin, sydämeen, keuhkoihin sekä ala- ja yläraajoihin. Oireet vaihtelevat sen mukaan, mihin tukos ilmaantuu.

Ensioireena voi joissain tapauksissa olla äkkikuolema.

Yleisimmin laskimotukos ilmaantuu alaraajojen laskimoihin, jolloin oireena on raajojen kipua, turvotusta ja punoitusta.

Husin hyytymishäiriöyksikön osastonylilääkäri Riitta Lassilan mukaan veritulppa vaatii aina nopeaa hoitoa, sillä alaraajassa tai kädessä oleva laskimotukos voi kulkeutua keuhkoihin, jolloin seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Keuhkoveritulppa aina vaarallinen

Lassila selittää, että elimistö pyrkii liuottamaan raajan laskimon hyytymää, jolloin siitä saattaa irrota iso palanen. Pala kulkeutuu keuhkoverenkiertoon sydämen oikean puolen kautta, jolloin se voi pahimmillaan tukkia molemmat keuhkot ja johtaa äkkikuolemaan.

– Tukos nopeuttaa pulssia, suorituskyky huononee, yskittää ja on hengenahdistusta. Jos edeltävänä oireena on kipeä jalka, yhtälö on aika selvä, Lassila sanoo.

Husin mukaan suolistossa tai maksassa oleva tukos oireilee vatsakipuna, pahoinvointina, oksenteluna, vatsan voimakkaana turpoamisena ja ripulina. Aivoverisuonten veritulpat puolestaan ilmenevät päänsärkynä, toispuoleisina oireina, näköhäiriöinä ja heikentyvinä lihasvoimina.

Jos ilmaantuu edellä mainittuja oireita, on tärkeää hakeutua lääkäriin. Voimakkaissa oireissa tulee hakeutua välittömästi päivystykseen, Hus muistuttaa.

FAKTAT

Tunnista veritulpan oireet

  • Raajojen veritulpat oireilevat kipuna, turvotuksena ja punoituksena.
  • Sydämen ja keuhkojen alueen veritulppiin liittyy suorituskyvyn laskua, hengenahdistusta, yskää, rintakipua, pulssin nopeutumista ja kuumetta.
  • Suolisto ja maksa oireilevat vatsakipuna, pahoinvointina, oksenteluna, voimakkaana vatsan turpoamisena ja ripulina.
  • Aivoverisuonten veritulpat ilmenevät päänsärkynä, toispuoleisina oireina, näköhäiriöinä ja heikentyvinä lihasvoimina.

Lähde: Hus

Alaraajan laskimoveritulppa oireilee turvotuksena, särkynä ja arkuutena. Se voi olla myös salakavalasti oireeton.Alaraajan laskimoveritulppa oireilee turvotuksena, särkynä ja arkuutena. Se voi olla myös salakavalasti oireeton.

Alaraajan laskimoveritulppa oireilee turvotuksena, särkynä ja arkuutena. Se voi olla myös salakavalasti oireeton. Adobe Stock / AOP

Kuolleisuus laskenut

Lassila arvioi, että 10–20 prosenttia keuhkoveritulpista johtaa kuolemaan. Positiivinen asia on kuitenkin se, että Suomessa keuhkoveritulppiin liittyvä kuolleisuus on puolittunut kuluneen 10–15 vuoden aikana.

Siitä on kiittäminen lisääntynyttä tietoisuutta. Veritulppien riskitekijöistä ja oireista on tiedotettu paljon.

– Potilaat ovat aiempaa tietoisempia, että jos on kerran tukoksen saanut, on suurentunut riski saada uusi. Heillä on usein suvussa myös muita tapauksia, sillä osalla potilaista tukoksiin liittyy perinnöllinen alttius.

Ylipaino ja ikä merkittäviä riskejä

Ylipaino on merkittävä veritulpalle altistava riskitekijä. Husin mukaan laskimotukoksen saavista potilaista 70 prosenttia on ylipainoisia.

Riski myös kasvaa selvästi iän myötä. 60 ikävuoden jälkeen riski kasvaa ja 2−3-kertaistuu jokaista kymmentä ikävuotta kohden.

Muitakin riskitekijöitä on paljon.

– Syöpäsairaudet, suonikohjut, tulehdukselliset suolistosairaudet, maksasairaudet, diabetes ja verenpainetauti ovat yleisimpiä riskitekijöitä, Lassila luettelee.

Myös aiemmin sairastettu veritulppa ja perinnöllinen tukostaipumus lisäävät riskiä. Ilman riskitekijöitä tukokset taas ovat harvinaisempi kuin riskitekijöiden vaikutuksesta syntyvät. Syitä saattaa löytyä myös diagnoosin jälkeen.

Lassila huomauttaa, että usein taustalla ei ole useless yhtä tekijää vaan veritulppa on monen asian summa.

Nopea toiminta on keuhkoveritulpan kohdalla tärkeää, sillä tilanne voi muuttua henkeä uhkaavaksi hyvin äkkiä. Adobe Stock / AOP

Liike ehkäisee

Veritulppia esiintyy etenkin leikkausten, raskauden ja hormonihoitojen, kuten ehkäisytablettien käytön yhteydessä.

Myös akuutti tulehdus, kuten koronainfektio, voi laukaista tukosalttiin potilaan kehossa hyytymishäiriön.

Laskimotulppien vaaraa voi vähentää välttämällä pitkään istumista, sillä liikkumattomuus on iso riski. Esimerkiksi pitkillä auto- tai lentomatkoilla kannattaa aika ajoin nousta jaloittelemaan. Vettä tulee myös juoda riittävästi.

– Merkittävin syy laskimotukoksen kehittymiseen on se, että on vuodepotilas, joka ei liiku. Joka askeleella laskimoista lähtee mainittava määrä verta kiertoon, ja siksi rauhallista kävelyä ja liikkumista suositellaan varsinkin ikääntyvälle ihmiselle, Lassila sanoo.

Lisäksi Husin mukaan jokainen voi ehkäistä veritulppia huolehtimalla hyvästä nesteytyksestä, harrastamalla liikuntaa, noudattamalla terveellistä, säännöllistä ja vähärasvaista ruokavaliota ja lopettamalla tupakoinnin.

Juttu on julkaistu alun perin lokakuussa 2021.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.